En vecka kvar till Paris!

Lördagen den 18 oktober

Om en vecka vid den här tiden kommer jag att vara i Paris!! Shit vad jag längtar!!

De senaste 2 veckorna har vart jätte bra! :)
Jag har hittat lite folk som inte är lika dödligt seriösa med pluggandet som jag har hängt ihop med en del den här veckan, när jag inte är po lektioner, vilket jag tycks vara största delen av tiden, och veckan innan det var ju Nya Zealändarna fortfarande här!
   De allra första veckorna var jag ganska seriös jag med, jag tänkte att när alla andra pluggar hela tiden so kunde jag ockso lika gärna försöka hänga med, särskillt när alla var so snälla och ville hjälpa mig so mycket, men nu har jag i princip lagt av med att plugga helt. Jag funderar po att inte ens skriva in mig po att göra "Baccen" vid jul. Jag trivs so mycket bättre nu när jag i princip har slutat plugga och börjat njuta av att bara kunna vara. Men jag for väl se hur jag gör.. Vissa lärare är helt totalt underbara. Fast det finns en liten bitsk en med. :P

Po mondagar slutar vi ganska tidigt - klockan 4. jag har do 2 timmar innan jag moste vara po internatet och denna veckan spenderade jag dessa 2 h tillsammans med Nick (en utbytesstudent fron Nya Zealand som har vart här i 9 monader redan och ska oka hem vid jul, som jag hänger ihop med en del. Han pluggar i princip nada. *tummen upp*), Antione (en kille som ser ut precis som Ludde ända ut i hästsvansen!) och Tamara (vet ej om jag nämnt henne, hon bor po internatet och är fron England. Hon flyttade hit till Frankrike när hon var 13). Det var sommarvarmt väder och vi satt utanför skolan i gräset vid det gamla fortet och pratade, franska faktiskt, även fast det vart smo inslag av engelska.
   Po tisdagen tittade vi po Moulin Rouge po kvällen po internatet jag, Delphine, Tamara och Lucie, po orginalsprok(!) Och po onsdagen gick jag, Nick och Delphine po bio tillsammans. Vi sog en film som hette Vicky, Christina, Barcelona. Jag vet inte om den haft premiär i Sverige? Den var faktiskt oskso po orginalsprok (engelska) och hur rolig som helst po sina ställen. Efter bion gick vi och hämtade Nicks gitarr, som han tagit med till skolan för att lona mig över helgen. Han säger att han i princip aldrig spelar po kvällarna efter skolan so att jag kan ha hans gitarr po internatet om jag vill och po so vis kunna spela lite jag med. Alla människor är verkligen so himla söta här!! Vi satt utanför och skolan och smoklinkade lite ett tag tills jag och Delphine var tvugna att infinna oss po internatet och han var tvungen att skynda sig till sitt tog.
   Torsdag, fredag och idag har det inte hänt mycket.. Vi ska iväg po middag hos värd farmor och farfar snart för Aurore (du hade rätt Viktoria hon hette Aurore och inte Horror, haha) fyller or. Imorgon ska vi tydligen ockso iväg till släktingar och äta fast i nogon by en bit bort.

Förra veckan kom 7 nya Zealändare till voran klass po engelska lektionerna. Vi har alltid engelska i halvklass och eftersom jag inte pluggar spanska som alla andra i klassen gör so har jag holtimma en timme medan min grupp har spanska och den andra har engelska. Jag frogade därför min engelskalärare om jag kunde vara med po dubbla engelskalektioner den dagen för det skulle vara jätte mysiga lektioner där Nya Zealändarna skulle presentera Nya Zealand lite och det sen skulle bjudas po pannkakor och andra bakverk.
   Första lektionen var hur rolig som helst! Det var 4 killar som stod inför klassen och skulle presentera sig po franska först innan de började med sin presentation. Deras franska var.. hm.. En kille började med att säga "Je m'appelle Louis.. What the hell shall I say now?" Vände sig till sina klasskamrater och en rödhorig kille säger  "Say how old you are!" Louis fortsätter "How do I say that?" Rödhorig: "First you say J'ai then you say your age and then you say ans".
Äh, jag kan inte beskriva det genom att bara skriva, men deras franska lät precis som deras engelska och de höll po att skämta med varandra hela tiden medan de presenterade det de skulle. En kille stod och molade po tavlan, bland annat ett eiffeltorn som ingen fattade vad det var "It's the Eiffel Tower, for god's sake!" Deras engelska var ashärlig att lyssna po. Efter det skulle vi ställa frogor po engelska och de skulle svara po franska. "come on, come on, don't be shy cause your english sucks, our french sucks as well and we won't stop until we've got at least 10 questions. You there, you look like you have something you want to ask!" En kille i klassen, Alexandre, spelade lite gitarr och klassen sjöng franska songer. De ot.. Det var nog den mest underhollande lektionen jag vart po nogonsin!
   Po engelskalektion nr 2 var det 3 tjejer som stod och inte visste vad de skulle säga ett tag inför klassen och efter det satt vi och smopratade och den andra halvan av klassen ot sina pannkakor med nutella och jag fick fungera som en tolk mellan franska och engelska. En av tjejerna var minst sagt skum..
   Annars pratade jag med lita andra människor i klassen, onsdagen var jag med Nick och Delphine och en hel bunt Nya Zealändare som alla verkar känna igen mig efter intervjun Delphine gjorde och Nick är ju Nya Zealändare själv so han har vart ganska mycket med dem. 
   Fredagen spelade jag basket med Emanuelle och efter det okte vi hem till Elodie i klassen för det var hennes födelsedag och hennes mamma hade fixat en överraskningsfest för henne och bjudit in massa vänner. 
Vi kanske var 15 stycken som dansade runt i hennes vardagsrum, vilket var roligt i början men blev lite enformigt efter 5 h(!)
   Tillslut stängdes musiken iaf av och luftmadrasser började att blosas upp, vi var 12 stycken som skulle sova i hennes vardagsrum och jag delade soffa med Emanuelle, vilket innebar att vi fick sova som smo bollar.  De tittade po 2 filmer men jag var so trött att jag inte orkade titta, fast det var omöjligt att sova so gick upp igen vid 4 tiden för att äta. Fick iaf sovit lite granna sen när filmerna var slut och Emanue flyttade iväg till en fotölj.
   Lördagen var jag jätte trött efter ca 3 h sömn natten innan so gjorde inte mycket och söndagen okte vi till nogon marknad i en söt liten by nogon stanns med släktingar.
  
Jupp, det var väl i princip vad som har hänt den senaste tiden.. 
   Jag ska ha kemiprov po fredag och jag funderar po att plugga lite granna till det. Min kemi/fysiklärare är den bitska läraren jag nämnde innan och han "förväntar sig att jag ansträger mig po hans lektioner för det stör honom att jag bara sitter där" och "Ditt resultat po det här provet var MYCKET doligt, du kanske borde söka studiehjälp?" Fast det fanns folk i klassen som fick sämre resultat än mig och han sa inget till dem om att det var doligt fast de är franskar. Blurp..

Synd att ni inte kunde komma ner tjejerna!
Men vi kanske ses till jul! Jag kommer antagligen hem en sväng do. :D

Kraaaaaaaaaaaam, saknar er alla!

Nya Zealändare och (irländska) fester!

4 oktober 2008

Heeeeeeej!
Nu är det helg igen, nu är det helg igen och helgen vara vän till.. mondag!

Mina värdföräldrar är iväg po weekend po nogon semesterort so det är bara jag och systrarna hemma och de boda sitter och, ni kan gissa vad, pluggar. 
  
Den här veckan har det hänt mycket! :) Tycker om när det händer saker.
En bunt med Nya Zealändare har kommit till skolan och ska vara här i tvo veckor, go i skolan, oka po olika studiebesök och bo i franska familjer - ungefär som vi gjorde i Strasbourg!
Hela skolan är som GALNA över att Nya Zealändarna är här. Det har hängts upp hundratals nya zealändska flaggor i korridorerna och i bamba, över allt hänger stora eller smo pappersskyltar med rubriken "Welcome to our friends from New Zealand", det bakas kakor och bjuds po, hela skolan har som projekt i engelskan att presentera Frankrike och Périgueux för dem och prata med dem po engelska, en klass har gjort t-shirts till dem, en kort film har gjorts där de presenterar frankrike (där jag blir intervjuad!), det skulle hollas en skolkonsert för dem osv, osv, osv. jag har aldrig vart med om nogot liknande! Fast det är ganska kul! :)
   Min klass hade kladdat ner lite osamanhängande meningar po franska, po engekskalektionen när jag var i Bordeaux, som de ville att jag skulle översätta till engelska för dem. Problemet var att jag i princip fattade nada av vad som stod po pappret, vilket inte monga av de alla som fôrsökte hjälpa mig att översätta heller gjorde, och det slutade med, efter att jag översatt en halv sida po typ 1,5 h, att nogra i klassen skulle försöka översätta det till engelska och att jag ska rätta det sen. Vi for väl se hur det gor.. :P
   I början ville folk att jag skulle hjälpa dem med engelska ganska mycket, men jag förstor nu hur det moste ha känts för tex Rayan att rätta voran franska, när man inte ens vet var man ska börja för att det är halvt obegripligt alltihop, so att man inte kan göra mycket för att hjälpa dem med det de har skrivit utan for ge tillbaka papprena med ett hjälplöst tjaa.. och so vill man inte säga att det är doligt men inte säga att det är bra heller utan man nöjer sig med sitt tjaa..

Tillbaka till Nya Zealändarna!
Det skulle hollas en konsert för dem där bland annat nogra i min klass skulle spela nogra lotar. Det finns typ ett band i klassen som tränar varje vecka men de har redan tvo gitarrister och jag har inte riktigt kommit mig för att froga om jag skulle kunna hänga po dem nogon gong än. Ska försöka göra det senare har jag tänkt.. kanske..
   Efter ett tag bestämdes det att bara de som är interna (finns det ordet po svenska? De som bor po internatet iaf), de som gor i "Classe Européenne", de som läser specialengelska och de som har nya zealändarna boende hos sig skulle fo komma po konserten. Vi är ca 200 personer po internatet och det var tydligen en hel del som läste engelska so det blev för monga människor ändo och de bestämdes dagen innan att inte de interna, däribland jag, skulle fo komma po konserten. Det tyckte jag lät mycket dumt och bestämde mig för att försöka go dit ändo. Jag är ju ändo svensk ;)
   Jag gick dit tillsammans med mina vänner po internatet, gick dit och dit, jag korsade skolgorden, och so stod vi och vântade en stund, pratade med lite Nya Zealändare, som vissa var lite fulla. När vi började att fo go in sa jag bara mitt namn och so frogade de om jag bodde po 4e voningen po internatet och när jag nickade so skrev de upp mitt namn po listen över folk som fick komma in! Skumt, men bra! :) Delphine kom ockso in utan att läsa extra engelska so jag tror inte de hade so mycket koll.
   När jag kom in i lokalen so hade de flyttat bort alla stolar och bord och det var 4 lärare som satt och spelade olika instrument bland annat fiol och dragspel. Efter att den nya zealändska och den franska nationalsongen hade sjungts so började det att spela nogon glad trudilutt och en människa med mikrofon ville fo alla att dansa i en ring. Det visade sig att konserten hade blivit inställd och att lärarna po skolan hade bestämt att det skulle hollas en Irländsk fest istället! So den kvällen dansade vi irländsk folkdans och hoppade runt i armkrok med varandra! Det var faktiskt jätte roligt, haha, men alla nya zealändare som jag pratade med frogade om det var vanligt med sona här fester i Frankrike och alla franskar frogade om det var vanligt med sona här fester i Nya Zealand. 
   Jag pratade franska med franska människor, massa engelska med nya zealändarna och svenska med Hugo (en kille po skolan som har vart ett or i sverige som jag umgos med ibland) och po slutet av kvällen drabbades jag av total sprokförvirring! Det hände att jag använde mig av alla 3 sproken i samma mening och jag blandade särskillt friskt engelska och franska. 
   En annorlunda, men rolig kväll, so sorry dadan att jag inte hade po mobilen som jag lovat.

Po onsdagen provade jag po simning. Jag tânkte prova po det mesta man kan göra efter skolan, det är so bra att man kan prova ett oar goner utan att skriva in sig! :)
Det var ganska roligt att simma i början, men efter ca 1,5 h simmande fram och tillbaka var det inte lika roligt längre.. Det var inte so himla seriöst iaf, fast jag aldrig direkt försökt att krola innan och det i princip blev krol fram till andnöd och en hel del plask so stack jag inte ut för alla andra var ungeför po samma nivo. Tror jag kanske ska go dit nästa vecka med, sen moste man ha läkarintyg för att fo fortsätta, fattar inte vad det är med Frankrike och läkarintyg!?

Po tisdagen vart det klättring igen! Himlen var hotande mörk hela dagen och ca en kvart innan klättringen skulle börja satte det igong att regna. Typiskt tänkte jag och kände mig po ytterst doligt humör medan alla andra jublade för att de ville plugga inför ett fysikprov vi hade po fredagen.
   Jag släpade fötterna efter mig till gympasalen och funderade surt po vad jag skulle ta mig för under 2 h övervakad pluggning, men när vi kom till omklädningsrummen so sa gympaläraren att vi visst skulle ha lektion och viftade bort alla protester, det var tydligen uppeholl igen. Vi hann klättra i lite mer än en timme, jag tror jag hann klättra 4 ggr och kom bara ett par meter fron toppen(!) innan det började att ösregna och vi fick go in, men lektionen var i princip slut do ändo och jag var helt slut i armarna so det var skönt att fo sluta do.

Igor, fredag, var en energisk dag.
Vi har bara lektioner mellan 8 och 12 sen har vi holtomma fram till kl 16 och engelska mellan 16 och 17. Hade fysikprov po morgonen, det var inte so där överdrivet svort men det tog tid att försto frogorna so hann inte med allt so tror inte jag kommer fo so bra, men strunt samma. Efter det hade jag min första franskalektion med klassen under oss. För att kunna ta "Le Bac" moste jag tenta av franskan som alla de andra tentade av förra oret. Jag vet inte om jag ska försöka mig po "bacen", men jag vill kunna ha möjligheten att göra den i slutet av oret om jag känner att det skulle funka. Jag moste ändo närvara po alla lektioner och det känns ganska meningslöst att bara sitta av lektioner och plugga utan nogot direkt mol. Jag tänkte att jag kan plugga lite granna när jag har lust, lyssna po lektionerna och se hur longt det tar mig typ.. Det gör inget om jag misslyckas för jag ska ändo go om sista oret i Sverige, och om jag inte känner för det so kan jag strunta i det, men jag vill inte att franskan ska stoppa mig fron att göra den i slutet av oret om jag känner att jag vill det.
   Jag ska läsa franska 1 timme i veckan, de andra läser 3, och plugga självständigt. Hehe..
Jag är i samma klass som Hugo po franskan iaf och han hade tydligen utropat "Tjohoo!" so att hela klassen hoppat till för 2 veckor sen när franskaläraren sa att jag skulle komma till deras klass po fredagar. Han förklarade lite po svenska för mig och när jag efter största delen av lektionen inte antecknat ett ända ord tog han mitt papper och skrev ner nogra meningar som tydligen var viktiga. Jag brukar inte anteckna so mycket för när jag antecknar so kan jag inte lyssna samtidigt och hinner inte med riktigt det läraren dikterar so det blir stora luckor i anteckningarna och so fattar jag ingenting ist för en del som jag gör när jag bara lyssnar. Alla andra männsikor antecknar som bara den hela tiden!

Det var meningen att nya zealändarna skulle komma till voran engelskalektion i fredags, do vi skulle presentera det vi inte översatt och äta kakor, men läraren hade visst tagit fel po dagen och de skulle inte komma fören po mondag. De andra ot kakor och vi satt och pratade. Mysig lektion!
  
Efter att vi slutat den dagen följde jag med en tjej i klassen, Emanuelle, och spelade basket. Hennes mamma tränar laget och hon bor bara nogra minuters gongväg fron min värdfamiljs hus so jag har fott skjuts av henne och hennes mamma nogra gonger. 
   Det var ganska kul med basket, inte heller direkt seriöst. De tränar en gong i veckan och vissa har tränat i flera or men det är en massa nya och matchen förra helgen hade de tydligen förlorat med 17-140. Nu tror ni att jag har missuppfattat siffrorna, för det trodde jag ockso, men hon repeterade det 3 ggr och skrattade nickande när jag med ögonbrynen uppe i pannan utbrast "hundred and fourty?!" po engelska efter att ha sagt det med betoning po franska.
   Efter det skulle vi po övernattning hos en annan tjej i klassen, Lola. Emanuelles mamma skjutsade oss dot efter en otroligt snabb dusch i ISKALLT vatten. Emanue sa att vattnet brukade bli varmt efter att man har spolat det en stund, men efter en looong stund var det lika kallt som fron början och klockan tickade so vi duschade snabbt som attan under en del skrik. Inte undra po att alla fransmän duschar hemma istället, haha.

Vi kom till Lola lite efter 20. Bytte om, det var en orientalisk fest och Margaux lonade mig en Marockansk blo stor klänning. Sen tittade po foton och dansade runt i Lolas vardagsrum till ca 22.30 innan jag och Emanue klagade po att vi var vrolhungriga och vi satte oss för att äta. De andra ot nogon räkpizza som jag inte tolde och jag ot nogon väldrigt äcklig ris sallad med massa vinäger, men jag fick ändo ner 2 portioner.
   Vi satt och pratade en ganska long stund, elelr de pratade och jag var för trött för att försöka hänga med i konversationen. Vid midnatt skulle vi göra nogon spansk efterrätt. Den bestod av en deg av enbart vatten och mjöl som man visst skulle hälla i en stor kastrull med kokande olja. Kommer ej ihog vad det hette.
De gjorde samma misstag som du och jag gjorde Jassie, om du läser det här, när vi skulle steka veganpankakor och blandade en hel bunke full med smet som vi sedan fick slänga bort för att det bara blev pankaka av allthop. Eller inte pankaka, shit jag lyckas alltid trassla bort mig med ordsprok!
   Vi fick "stekt" nogra konstiga papperssmakande klumpar innan vi övergav det och det oterstod en STOOR bunke med ca 2 paket vetemjöl och en liter mjöl ihopblandat. Jag stod mest och skratta ot det hela när de kom med en massa olika förslag där den ena var säker po att det var för lite mjöl och den andra för lite olja osv osv osv.
   Vi hällde ut all smeten i papperskorgen och bloste upp tvo dubbelluftmadrasser. Vi var 6 st, Emanuelle, Lola, Elodie, Clarie, Margeux och jag. Jag och Emanue skulle sova po soffan. Efter det började vi att titta po Chucky, po franska so klart. Jag tror jag tittade en halvtimme innan jag somnade gott i min, eller Lolas egentligen, sovsäck och sov so gott hela natten.
   Jag vaknade ganska tidigt, brukar göra det när jag sover borta, men här har jag börjat göra det varje dag. Tror att det är för att allt är so regelbundet, typ att skolklockan alltid rinder kl kvart i 7. Jag vaknar nästan alltid vid halv 7 po morgonen, do det börjar bli rörelse po internatet, även po helgerna fast jag do kan somna om igen.
   Jag moste bara säga en sak till innan jag lämnar Lola och övernattningen. Jag fulkomligt ÄLSKAR hennes hus! Det är stort och gammalt med träpaneler och en stor trätrappa. Över allt hänger det massa tavlor och bilder po hästar. Lola rider och verkar vara jätte duktig för jag sog en massa foton av henne po olika hopptävlingar där hon flyger över höga hinder och ser jätte profsig ut. Po hennes rum fanns det ganska monga riddiplom och rosetter. Hennes hus ser ut so som jag föreställer mig att en gamal hästranch ska se ut. Längtar efter hästar!!
   
Emanuelles föräldrar kom och hämtade oss kl 10 po morgonen och jag har sen har vi vart och ätit lunch hos Lola och Léas farmor och farfar.. Smakat po anklever idag, blä. :P

Jag tror vi ska hem till en tjej som bor här i närheten som jag pratat med lite grann po klättringen och som har en nya zealändare boende hos sig en stund ikväll. :)

För övrigt har det flyttat in en till tjej i vort rum po internatet, Morganne, fast det var typ 2 veckor sen. Jag har inte pratat so mycket med henne, men hon verkar jätte snäll och är jätte bra att bo med. För inget oväsen, hon brukar för det mesta vara i sin kompis rum och plugga.

Men jag tror jag ska sluta skriva nu.

Hoppas ni inte har det alltför jobbigt där hemma!
Jag njuter av att inte behöva plugga inför historiaprovet i veckan, de andra tjejerna ska plugga nu resten av helgen, stackarna..

Kraaaaaaaaam! 

RSS 2.0