En vanlig dag på läkarlinjen...

Onsdagen den 5 juni 2013

 

En vanlig dag på läkarlinjen…

 

…kan det stå ”laboration smärta” på schemat, vilket bland annat innebär att man får strypa blodförsörjelsen till armen i 5 min, samtidigt som man försöker använda sina muskler i en simulerad kärlkramp. Man får även doppa ner fötterna i 60 gradigt vatten och känna av ”den dubbla smärtupplevelsen”, när först myeliniserade Aδ-fibrer skickar information om smärta, för att man snabbt ska dra bort foten, följt av långsammare omyeliniserade C-fibrer, som ger en mer utdragen smärta för att lära en att inte göra om samma misstag igen.

  

…kan dagens uppgift vara att kissa 6 ggr i en plastkanna, så att ens kurskamrater noga kan mäta hur många milliliter man har kissat och labba på ens kiss.

   Försöket gick ut på att kissa en gång direkt när man kom dit, därefter vänta en halvtimme innan det var dags att kissa igen. På så sätt skulle vi först mäta det ”naturliga flödet”, vilket bara var några enstaka ml. Efter det fick jag dricka en liter vatten med 8 st. lösta Resorb-tabletter i, vilket är en socker-/salttablett som löses i vatten och används vid uttorkning. En annan kurskamrat fick vara referensperson och därmed enbart dricka en liter vatten. En tredje fick dricka vatten och äta vätskedrivande och en fjärde enbart äta vätskedrivande.

   Efter mina 8 Resorbtabletter och en liter vatten, som vi hävde i oss på enbart några minuter, dröjde det inte länge innan jag kände att det började bli dags att gå på toaletten igen. Jag fick vänta halvtimmen ut, sen när vi väl tilläts att kissa igen kissade jag en halvliter, vilket var mer än de som åt diuretikan. ”Jag sa ju att jag var kissnödig!” sa jag lättat och vandrade därefter genom korridoren till laborationssalen med min halvfyllda kisskanna i handen.

   Det vi skulle se och komma fram till var att man förlorade mycket vätska då man drack ”vätskeersättningen”, eftersom njurarna då måste göra sig av med allt extra salt man tillfört. Saltet drar i sin tur med sig vatten ut med urinen, så namnet vätskeersättning tycker jag är lite missvisande. ”Saltbalansåterställare” skulle passa bättre. Fast å andra sidan tror jag inte folk får för sig att dricka 8 lösta tabletter på en dag, särskilt inte när det står på paketet att man inte ska dricka mer än max 3 st/dag, så det är nog ingen större fara!

 

…kan dagens laboration gå ut på att en försöksperson spänns fast med selar på en brits, där det sitter en cykelsadel fastskruvad. Britsen vrids därefter 90 grader, så att försökspersonen kommer i stående position och därmed sitter på cykelsadeln med dinglande ben. Personen vänds sedan upp och ner och tillbaka till stående position igen. Allt medan blodtrycket mäts ett flertal gånger i varje läge.

   Efter det får försökspersonen vila i horisontalläge en liten stund på britsen, samtidigt som hon får äta nitroglycerin. Nitroglycerinet relaxerar glatta muskler, vilket därmed fungerar som kärlvidgande och används mot kärlkramp.

   Försöken upprepas, men vi får nu instruktionen att inte vända personen upp och ner och därefter direkt till stående position, eftersom försökspersonen då har tendensen att svimma. Kroppen kan inte längre kompensera för tryckförändringarna som uppkommer vid förändrat kroppsläge lika bra, misslyckas den med att kompensera får inte hjärnan tillräckligt med blod och man svimmar.

 

…kan man få koppla elektroder till en nerv på underarmen som innerverar delar av musklerna i handen. Elektricitet kopplas på och ger stötar med jämna mellanrum, vilket får fingrarna att rycka inåt. Frekvensen på stötarna höjs till dess att fingrarna inte hinner relaxera mellan de snabbt återkommande stötarna. Handen fastnar då i ett krampläge, så kallat ”tetanus”, där muskelcellerna inte hinner pumpa tillbaka kalciumet in i SR (sarkoplasmatiska retiklet). Man får då en konstant kontraktion som är starkare än de tidigare rycken.

 

…kan en försöksperson få cykla på en träningscykel och andas i ett cyklop, som sitter kopplat till en maskin som mäter det partiella gastrycket i utandningsluften. Försöket fortgår till dess att personen blir helt slut och tvingas avbryta.

 

…kan en försöksperson få en okänd ögondroppe i ögat, vilken vidgar pupillen och gör att ögat inte kan ackommodera. Målet med laborationen är att ta reda på vad för slags ämne personen fått i ögat genom att göra några undersökningar. Det visade sig vara parasympatikolytika, som bland annat används vid starroperationer, och försökspersonen fick gå runt med en väldigt stor pupill halva dagen.

 

…kan föreläsare säga saker som: ”hjärtat ska ju slå i 70… ja i värsta fall upp emot 100 år”, eller ”med den här behandlingen kommer personen kunna leva länge och, med lite tur, dö av helt andra orsaker”.

 

Intressant är det i alla fall! Det har varit ett bra läsår, både i och utanför skolan.

 

Jag hade väldigt mycket på gång senast jag skrev. Skolan hade nyligen börjat med nollning för de nya ettorna, utflyttning, jobb, ridning och massa annat. Jag varken hann eller orkade med att plugga så mycket som jag borde, vilket resulterade i att jag inte klarade den skriftliga tentan i histologi.

   Direkt efter tentan åkte mamma och jag till Turkiet i en vecka. Det var en väldigt skön vecka då vi bara tog det lugnt, låg på stranden, läste en massa och åt god mat…

 

 

Vi hamnade på ett hotell cirka två mil utanför Alanya där det vimlade av barnfamiljer. Varje dag hade de Bamseklubb, minidisco och andra barnvänliga aktiviteter. Ledarna var utklädda i stora dräkter till Bamse, Lille Skutt och Skalman, ungefär som kaninerna på Liseberg. Jag vet inte hur många gånger vi hörde Bamselåten under resan, eller satt på restaurangen medan barnen ropade och ropade på Bamse för att han skulle komma fram. Jösses.

 

Vi började läsa Fysiologi, farmakologi och biokemi -40,5hp i början av oktober, så när jag kom tillbaka till skolan hade jag missat första veckan på kursen. Dessutom hade jag omtenta på histologin, så det blev intensivt plugg under en period. Efter det kändes det skönt att kunna plugga i normaltakt igen.

   Fysiologin höll på oktober – april, så den sträckte sig över två terminer. Vi hade tre deltentor under tiden och sen avslutades allt med en stor muntlig tentamen i slutet av april. Under kursen hade vi 15 labbar och ungefär lika många seminarier, då vi fick sitta och diskutera i grupper tillsammans med föreläsarna. Jag måste säga att det har varit den roligaste kursen hittills! Det känns roligt att ha börjat få förståelse för kroppen och den hade ett väldigt bra upplägg. Eftersom man var tvungen att kunna mycket till seminarierna och skriva labbrapporter, och vi dessutom var en väldigt liten grupp, så tvingades man plugga hela tiden och kunde inte skjuta upp allt till sista minuten. Jag började plugga på ett annat sätt och vi satt en del tillsammans och diskuterade, vilket gav en djupare förståelse. Det var även väldigt bra att vi var tvungna att repetera hela kursen till muntan, även om det i hela april månad kändes som att det inte fanns något annat i världen utanför skolan och tentaplugget.

   Jag var väldigt nervös inför den muntliga examinationen på slutet, men jag hade turen att få inleda med att prata om immunförsvaret, vilket var precis det jag hade hoppats få prata om. Efter det släppte nervositeten något och jag fortsatte prata om syreupptagningsförmåga i perifier vävnad. Därefter slutligen om binjurebarken.

 

Efter fysiologin läste vi Genetik -3hp, vilket också var en rolig kurs. Nu har vi dock börjat med Anatomi -18hp. På föreläsningarna står lärarna och rabblar upp latinska namn på en massa muskler, ben, nerver och kärl… Förra terminen kuggade ungefär 70 % tentan, och jag vet inte riktigt hur jag ska ta mig igenom den här kursen faktiskt... Tur att det är sommarlov nu!

  

Förutom teorin har vi haft några praktikdagar. På höstterminen fick jag göra en dag på Sahlgrenskas akut, två dagar på MAVA (medicinsk akutvårdsavdelning) och en dag eget val på Östra sjukhusets barnakut och korttidsintensiv.

   På vårterminen hade vi endast en valfri dag och då följde jag med Emmas mamma på en by-pass operation på Sahlgrenska. Jag var väldigt imponerad av operationen!

 

Livet utanför skolan då?

  

I slutet av januari/början av februari var det filmfestival. Jag gick på ganska många filmer det här året, varav två intressanta dokumentärer.

   Pappa, Jacob och jag var på Johan Glans i början av februari och mamma och jag har varit på några mysiga filmer på Hagabion.

 

Jag åkte och hälsade på Emma i Uppsala någon gång i mars. Det var jätteroligt att träffa henne igen och se hur hon hade det på veterinärprogrammet. Hon visade mig ett halkigt Uppsala, vi gick på universitetsbrunch, föreläsning om karnivorers (köttätares) mag-tarmkanal, fikade med Erika m.m. Det verkar så himla mysigt att bo flera studenter tillsammans med delat kök! Är lite smått avundsjuk, men det är väldigt skönt att ha sin egen lägenhet med.

   Sista dagen var jag med och tittade på när de hade getövning. De skulle band annat lyssna på deras hjärta och mage, väga dem och analysera mjölken. Vissa getter var busiga och ville inte alls ställa sig på vågen, och definitivt inte gå tillbaka till sin lilla box efteråt, så de fick hjälpas åt allihop att få in dem!

   Efteråt gick vi till killingarna. Emma har pratat en massa om getterna och deras killingar, och jag kunde då förstå varför. De var sjukt söta och påminde lite om hundvalpar. De tuggade på mina skosnören, egentligen på allt de kom åt, och hoppade upp i knäet på oss och gosade. 

 

 

Jag firade påsk hos mormor och morfar i Marstrand.

 

I april var Hanna och jag på Ida och Marios bröllop. Ida är en av Hannas bästa vänner, och jag hade turen att därför också bli inbjuden.

 

 

I förrgår föddes Mila, Ida och Marios lilla dotter!

 

Efter den muntliga tentamen i fysiologi hade jag några dagar ledigt innan genetiken skulle börja, så då gick Hanna och jag på Göteborgs Horseshow och på Darinkonsert.

   Den helgen firade vi även Jacobs 18årsdag, så mormor, morfar och Katarina kom på middag hemma hos mamma.

   Helgen därpå var det Valborg, och därmed Hannas 25årsdag. Vi firade genom att gå och titta på Cortégen, äta på restaurang och dansa ute på Gretas.

   Vi hade även klassfest någon gång i samma veva.

 

Nu har Hanna och jag varit tillsammans i över ett år… Den 17 maj firade vi vår årsdag genom att åka ut till Näset och grilla vid havet. <3

 

Helgen innan skolavslutningen var en väldigt händelserik och spännande helg. Den började med Linns födelsedagsfest med 70-talstema på fredagen.

   Dagen därpå gick jag och några klasskompisar och andra vänner på Hammarkullefestivalen. Efter det bjöd vi Ida och Marios på middag hemma hos Hanna och spelade sällskapsspel hela kvällen.

   På söndagen var vi ute och klättrade på en äventyrsbana i Partille. Det påminde lite om djungelsurfingen i Cape Tribulation, men mycket större och häftigare. Man fick först öva på en liten träningsbana och lära sig hur man hela tiden skulle vara fastsatt med säkerhetslinorna, därefter fick man klättra på de riktiga banorna. Det fanns tre stycken banor med olika svårhetsgrader. Man fick gå på lina, klättra i nät, svinga sig i lianer, balansera på stockar och så vidare. Det var riktigt roligt och spännande!

   Vi klättrade i tre timmar, och jösses vilken träningsvärk jag hade i armarna i över en vecka efteråt! När klättringen var över åkte vi hem till Julias pojkväns familj och grillade i deras trädgård.

 

Efter det hade vi föreläsningar måndag-torsdag och sen på fredagen åkte Sofia, Linn, Julia, Emelie, Timmy (hund) och jag ut och campade en natt vid Vättlefjäll. 

 

 

Vi skulle vandra 2,5 mil på Vättlefjällsleden egentligen, men vi kom ifrån stigen någonstans på vägen och gick därför inte fullt lika långt. Jag kom fram till att jag älskar att vandra, men inte kånkandes på en stor ryggsäck med tält och sovsaker i!

   Det var väldigt fint väder hela tiden. Vi badade i sjön, grillade, pratade och kröp sedan till kojs i våra tält. Morgonen därpå badade vi, åt frukost vid sjön och glass vid Vättlefjällsstugan, innan vi begav oss hemåt. Vid det laget var vi allihop överens om att vi borde göra campandet till en årlig tradition!

 

Det var HBTQ vecka i Göteborg förra veckan, eller West Pride som det kallas nu, så på kvällen efter campingen gick Hanna och jag ut och dansade på klubb Djungelhästen på Stadsteatern.

   På söndagen gick vi och några kompisar Regnbågsparaden tillsammans. Det var väldigt mycket folk som gick paraden, som även det här året avslutades med uppträdanden på Lisebergs scen. Senare på kvällen gick vi till Trädgårn’ på avslutningsfesten, dit även Hanna S kom och gjorde oss sällskap.

 

Nu i veckan har jag varit hemma, badat i Västra Långvattnet och tagit det lugnt några dagar.    Anna Erika kom tillbaka från Umeå i helgen, så jag träffade henne en stund igår kväll.

   Imorgon är det picknickfestival på Apslätten, så vi ska dit ganska många och spela kubb senare på kvällen.

 

Jag tänkte åka till Marstrand på lördag, och stanna där ett par dagar. Det är fortfarande 2,5 vecka kvar innan jag ska börja jobba på Björkekärrshus, men jag kanske hoppar in lite extra innan dess. Vi får se… Jag har bara fått tre veckor schemalagt i sommar, vilket känns skönt, även fast jag egentligen var inställd på att jobba mer.

   Jag ska jobba vecka 26-27, vecka 28 åker Hanna och jag till Kreta och vecka 29 jobbar jag igen. Efter det är det fyra hela veckor kvar till skolan börjar igen!

 

Det känns som att det kommer att bli en väldigt bra sommar i år!

 

RSS 2.0