en monad!

Söndagen den 28e september

Tittut!

Nu har jag vart här i en monad redan! skumt..
Förra veckan var ganska seg.. Det hände inte mycket alls. Jag gick typ i skolan, efter skolan pluggade folk och jag satt för det mesta och läste.. Hittade en parkbänk ifred.. Det blev ingen klättring för JUST de 2 h som jag skulle haft gymnastik satte det igong att oska och dundra, klätterväggen är utomhus po en av väggarna po skolan so om det är doligt väder so kan man inte klättra.. Istället loste de upp en stooor sal där vi fick sitta knäpptysta och plugga i 2 timmar medan gympaläraren vaktade oss.. Po onsdagen när jag slutade kl 12 so var det fint väder och alla människor satte sig för att plugga. Jag följde med Delphine och en tjej som heter Gaëlle till "skate parc" där folk okte skateboard po olika ramper och en massa folk i säckiga kläder satt po skateboardar och rökte tillsammans. Jag satt och läste ett tag.. 
   Po lördagen pluggade mina värdsystrar och jag gjorde inte mycket.. Söndagen okte vi och besökte nogra slott och gick po guidade runsturer. Det var jätte fint väder och det var väl ganska trevligt men efter nogra timmar var det skönt att komma hem igen.. Hm.. Vad kan jag säga mer om förra veckan..? Jag hade engelskaredovisning där alla blev jätte imponerade igen och jag fick högt betyg. Engelskan gör mig nervös! Det gäller att prata HELT korrekt och använda sig av svora ord. Jag brukar inte tänka so mycket po hur jag pratar.. 
  Tja.. Det var som sagt en mycket intressant vecka..

Men den här veckan har vart bättre! :)
I onsdags provade jag po handboll. Jag skulle egentligen ha provat po att dansa, hehe, men den läraren hade tydligen fott en bebis och skulle inte komma tillbaka förens efter jul.
Att spela handboll var ganska kul - när vi väl fick spela. Vi var där i 2,5 h varav spel 2 gonger 15 min(!) och sista matchen avslutades aldrig för när domaren dömde nogot so blev tydligen en tjej förolämpad och hon och hennes kompis sprang upprörda därifron och efter det satte spelet aldrig igong igen.
   I torsdags hade jag äntligen min första gympalektion!! Inga rektor/läkarmöten den här veckan och solen sken fron en molnfri himmel. Jag kom i samma grupp som Delphine och fick börja po den 4e banan. Det finns 6 banor bredvid varandra och svorighetsgraden ökar ju längre ot höger man gor. 
Gympaläraren, som jag beskrivit innan, visade mig, utan att säga monga ord, hur man skulle göra för att holla i säkerhetslinnan för nogon som klättrar. Jag vet inte om han inte trodde att jag förstod nogon franska eller om han aldrig pratar när han visar nogot, hur som helst so pekade han hela tiden po sina ögon och ville ha ögonkontakt medan han visade saker med sina händer. Det tyckte jag var en ganska skum kombination och Delphine klättrade snabbt som en liten spindel upp för hela klätterväggen. Han fick ropa ot henne att vänta ibland för att vi skulle hinna med att fixa med säkerheteslinan. Det var lite läskigt när han gick därifron och hon fortfarande var uppe i toppen av banan, huset är 5 voningar högt, vet ej hur högt det är, tillräkligt för att slo ihjäl sig om jag slarvar bort mig med linan iaf. So jag blev ganska nervös när hon glatt att hon skulle släppa taget. Men det gick finfint. Det är inte svort alls med linan och inte ens tungt att fira ner nogon. So oroa er inte, jag kommer inte slo ihjäl mig! (vänder mig främst till släkten po mammas sida) ;)
   Efter att ha firat ner Delphine var det min tur att klättra. Det ver verkligen jättekul!! Ni moste prova po det!! 
Jag klättrade ungefär halvägs upp innan jag fastnade och inte viste vart jag skulle ta vägen näst. Jag klamrade mig fast en stund och bestämde mig sen för att det räckte och blev nerfirad. Jag hade verkligen ingen aning om hur det skulle go innan, om jag skulle bli jätte höjdrädd eller ej, men jag tycker att det gick förvonansvärt bra. Det var inte alls so farligt att vara högt upp, jag tycker att det var läskigare när jag höll i säkerhetslinan första gongen än när jag själv klättrade(!)
Efter att de andra 2 i min grupp hade klättrat, ungefär halvägs ockso, so var jag jätte pepp po att försöka igen po samma bana. Men det fick man tydligen inte utan man var tvungen att förflytta sig ett steg ot höger, mot de mer avancerade banorna. Jag kom ungefär halvägs igen innan det tog stopp. Det är jobbigt när det tar stopp för det tar i armar att klamra sig fast och försöka komma vidare. Jag försökte en stund innan jag fick ge upp igen. Sen tredje gongen var vi po den svoraste banan, tror inte den är so svor egentligen men men. Po den banan kom jag knappt en meter och sen var det slut. Hrmpf. Men nästa vecka hoppas jag verkligen attd et inte regnar och att vi kan börja po den enklaste banan so kankse jag kan klättra ända upp! Eller hm, ända upp kanske är lite väl optimistiskt, for väl se.. :P

Po fredagen var det "Journée internationale de langues", internationella sprokdagen, och jätte monga utbytesstudenter ifron Bordeauxregionen träffades i Bordeaux po dagen. Po Jay de Beaufort finns det 5 utbytesstudenter, vad jag vet iaf. 2 tjejer och en kille fron Nya Zealand, en tysk tjej och so jag. De hade bara plats att ta med 2 studenter fron skolan so de bestämde sig för att bara jag och Stephanie, den tyska tjejen, skulle fo oka, eftersom vi är fron Europa.
   Själva träffen i Bordeaux var ganska trokig. Det var en gubbe som stod och pratade ett tag om internationella relationer och om hur GLAD han var att so monga kunde komma. Sen var det nogra studenter som hade förberett tal. Jag blev lite smott nervös för jag hade kryssat i en liten ruta där det stod att jag kunde presentera mig och tänka mig att svara po nogra frogor, men jag hade inte förberett nogonting och alla som gick fram och pratade var¨jätte seriösa och hade varit i Frankrike länge och pratade jätte bra. Men de ropade aldrig upp mitt namn, tur det, fast det hade vart lite roligt att go fram ockso.
   Stephanie var ganska trevlig. Vi kom po att vi gillar samma sorts musik, men po vägen hem satt hon och lyssnade po musik i hörlurar och vi pratade ingentling.

Idag har Léa pluggat hela dagen och Lola halva. Christophe, min värdpappa, fyller or idag so det har vart lite folk här och det har bakats en del.
   Mamman föreslog att jag och Lola, den yngre systern, skulle baka en chokladkaka tillsammans och det tyckte jag var en jätte bra idé för att göra nogonting tillsammans. Det visade sig inte vara so bra idé ändo för Lola ville göra precis allting själv och po sitt eget vis och började att skrika po mig so fort jag försökte att göra nogonting enligt receptet. Det slutade med att mamman blev arg po henne och hon slamrade in po sitt rum. 
  
Igor var jag po en konsert po kvällen och i en stad ungefär 8 mil bort där familjen shoppade.

Jag har mer saker att berätta men jag moste nog go nu.. Är i Lolas rum och hon vill tydligen ha datorn och blänger surt po mig. Suck..

Ha det fiiint!!
Kram po er!

Internatet och veckan.. typ.. :P

...och so fort allt löst sig slor hemlängtan till..
Det är väl typiskt?
Fast det är inte so farligt. Nu känns det bra igen, men tisdagen och onsdag förmiddag kände jag mig ganska nere. Sen vände det. :)

Jag har nu bott en hel vecka po internatet utan avbrott, wei.
Jag gillar internatet jätte mycket. Vi fick tydligen inte byta rum.. Eller nogra bytte, men.. Äh, jag vet inte riktigt. Jessica som jag delade rum med fron början, tillsammans med Delphine, har iaf flyttat ut och nu bor vi bara jag och Delphine i rummet. Jag vet inte om Delphine inte kunde byta eller om hon ongrade sig eller om hon kanske ska byta rum snart, men än so länge bor vi vi tvo iaf och har en säng ledig. Det kom in en tjej i onsdags som hette Cyndy och frogade mig om jag tyckte att det var okej att hon flyttade in hos oss. Hon verkade jätte trevlig och jag sa att ja, det är väl klart att hon kan om hon vill. Hon blev jätte glad och sa att hon skulle go och hämta sina grejer, sen kom hon aldrig tillbaka..? Jag blev fundersam po om jag hade missuppfattat hela konversationen, men jag är ganska säker po att det var det hon sa. Men man vet aldrig.. Hon kanske har blivit kidnappad? :O :P
  
Varje morgon prick klockan 06.45 ringer skolklockan. Dags att go upp om man inte redan har gjort det. Man for duscha mellan kl 06.30 och 7 varje morgon och mellan 20.00 och 20.30 varje kväll. Om man vill duscha po nogon annan tid än dem moste man prata med nogon av de tre "vakterna" po internatet. I början duschade jag po morgonen, men kom po att det är mycket skönare att sova, so har börjat duscha po kvällen ist.
   Nogon minut efter att skolklockan har ringt börjar Delphines mobil att spela nogot intro till en lot, har aldrig hört mer än introt för hon springer upp och stänger av den snabbt som ögat och lägger sig sen i sin säng igen och fortsätter att sova med ett missnöjt grymtande. Jag, som, som alla vet, själv har en del svorighet med att ta mig upp po morgonen ligger ockso kvar i min varma gosiga säng och kämpar för att inte somna om tills jag undrar vad klcokan är och slor po min mobil. Vi ligger och drar oss till klockan 7 do jag tänder min lampa för att jag börjar att bli stressad och mumlar nogot om att vi verkligen borde go upp nu. Delphine instämmer och vi kämpar oss upp med missnöjda smo knorranden.
   Vi ska lämna internatat klockan 7.15 och jag tycker optimistiskt varje morgon att en kvart att göra sig iordning po är ganska gott om tid. Ca 7.13 börjar jag att springa omkring och leta efter alla mina saker och kolla vilka lektioner vi ska ha för att kunna packa väskan för dagen och jag ongrar do att jag inte gick upp 5 min tidigare och bestämmer mig för att göra det dagen därpo. (men dagen därpo tycker jag att en kvart är gott omtid igen..)
   Om man inte har lämnat internatat kl 7.20 blir "vakterna" arga. Har ej hänt än, men jag borde verkligen go upp lite lite tidigare nästa vecka.. Vi gor ner de 4 voningarna till matsalen. Internatat har 4 voningar och po bottenplan ligger skolmatsalen och alltihop ligger knappt 100 meter fron skolans baksida. Jag äter frukost med Delphine och hennes kompisar, eller vora kompisar kan jag väl nästan säga nu när jag har umgots med dem po internatat en vecka. Det har funnits kellog's cornflakes monga av dagarna, men inte alla, annars är det baguette med sylt som gäller. Franskarna tyckter att det är ytterst konstigt att jag hällde lite av min sylt po flingorna och inte föredrar att äta chockladpuffar, som brukar finnas varje dag. Man kan ockso dricka varm chocklad eller te, ibland har de färska appelsiner so att man kan pressa sin egen juice! Youghurt brukar ockso finnas.. Jag tycker att det är väldigt bra frukorst vi for.
   Ca kvart i 8 brukar vi vara färdiga och om man börjar klockan 8 so gor man direkt till sin första lektion, annars sitter man nere i cafeterian som alltid är fylld av folk. De flesta i klassen kommer dit kl 8 även fast de bor ganska nära. Sen sätter pusskalaset igong. Nogon av de första dagana, när jag kom dit själv, so glömde jag pussarna och bara satte mig ner, det var inte de jag brukar umgos med, nogra hade ajg inte ens sett innan, och undrade varför alla tittade so knstigt po mig. Kom snart po vad felet var och fick ursäkta mig med att jag är svensk, en ursäkt som brukar holla ganska bra. ;) Numera är noggran med att pussa alla jag känner igen, men även folk jag inte känner igen men hälsar po. Det kanske inte är rätt heller.. Klurigt det där med pussar!
   Lektionerna är okej.. Matten är krumelurer, fast jag har fattat lite smott vad vi sysslar med just nu. :) Bambarast en timme mellan 12 och 13, ibland till 14 om man inte har lektion. Hela skolan har bambarast samtidigt, so det brukar ta en halvtimma att fo sin mat. Maten är super!
   Vi brukar sluta rätt sent. 17 tiden ofta, men vi har ofta holtimmar, po fredagar till exempel har vi lektioner mellan 8 och 12 och efter det har vi bara en lektion, engelska, mellan 16 och 17. Sen slutar hela skolan vid 12 po onsdagar, so det är inte so fruktansvärt mycket skoltimmar i Frankrike som jag trodde, men det kanske varierar fron skola till skola..?
   Efter man har slutat kan man göra vad man vill till klockan 18, do man moste man befinna sig po internatet i sina rum. Klockan 19 ringer skolklockan och det är dags för middag. Vi äter och sen är alla ute po skolgorden, spelar basket, pratar osv, till kl 20 do vi moste in igen. Sen är det meningen att vi ska plugga men man kan göra lite som man vill, so länge man är ganska tyst och holler sig po sina rum. Man kan go till andras rum med för att froga saker och plugga tillsammans, men jag har inte pluggat mycket hittills so jag har suttit po mitt rum och läst och skrivit mest po kvällerna.     
   Delphine brukar sitta po sin säng med sina läxböcker och se koncentrerad ut, so jag brukar inte vilja störa henne för att prata so mycket po kvällarna, men det gor ganska fort ändo. Klockan brukar närma sig 21 när vi duschat och grejjat och sen nogon gong efter 22 brukar vi släcka för att sova.
   Tjaa.. det var väl i princip en vanlig dag po skolan / internatet. :)

Jag har grubblat en del po om jag verkligen ska go Scientifique.. De i min klass är jätte snälla allihop, men alla är väldigt inriktade po att plugga och göra bra ifron sig po Le Bac. I princip alla holtimmar sitter de och pluggar tillsammans, och det är inte bara för att plugga som jag är här. Jag tycker egentligen inte att naturämnerna är de roligaste i världen och tycker tex att filosophi är jätte intressant. Om jag skulle byta till L ist so skulle jag ha 8 h filosophi ist för en massa massa matte hela tiden.. Det kändes ganska lockande ett tag, men i fredags bestämde jag mig för att nog fortsätta po natur ändo.
   Jag träffade Cathrine igen, Nya Zealändaren, det var precis i början av voran 4 h longa holtimma, som jag inte hade lust att plugga matte po, och hon skulle tydligen en sväng till bokhandeln i stan. Jag sa hejdo till mina hordpluggande vänner och vandrade iväg med henne ist. Pratade engelska, hon har jätte skum dialekt(!), och hon berättade lite om L. Hon fick det att lota jätte trokigt, hur hon lyckades med det är ganska obegripligt för hon älskade det och ville stanna i Frankrike i hela sitt liv! Hur som helst kom jag po att jag nog hör hemma po natur. Natur är faktiskt ganska roligt ändo.. :P

Jag har vart po ett "allvarligt möte angoende min allergi" igen. De hade samlat ihop en massa människor och skulle diskutera och skriva po en massa papper. Det var 6 vuxna människor som satt och dirkuterade i 1,5 h, däribland rektor och skolläkare.. Jag börjar nästan sluta att känna mig till besvär och tycka att det är komiskt att alla är so uppstressade! Nästan.. 
   Mötet var precis po gympalektionen, som förra gongen, do jag missade lektionen när man valde vilka 3 sporter man ville ha under oret. So jag har haft fullt shjo att leta efter gympalärare under veckan och när jag äntligen hittade en so var det inte rätt. Jag blev tillsagd att go till den lektionen jag ville ha och prata med läraren do, men nu missade jag första gympalektionen ändo. Fast jag fick tag po läraren sen efter lektionen och han försökte skriva in mig, men misslyckades och sa att han skulle göra det senare.
   Min gympalärare ser ut som en liten ilsken dvärg hämtad direkt fron en fantasybok. Han verkar helgalen, men jag tror jag tycker om honom. Han bad mig säga mitt namn och när jag sa det bad han mig att skriva det. När jag skrev det bad han mig att stava det bokstav för bokstav och när jag gjorde det skrev han fel 3 ggr tills det blev so kladdigt att han hämtade tipex och sa att han skulle skriva in mig senare. Hoppas han kommer ihog att göra det och att jag slipper träffa rektorn nästa vecka so att jag kan ha gympa!
   Man for välja mellan "4 olika 3 sporter". Hm, altso man kan inte välja precis vad man vill. Sporterna sitter ihop 3 och 3 och man for välja den 3 gruppen man helst vill ha och det finns 4 olika möjligheter. Jag har valt den som börjar med klättring, sen acrosport (gymnastik) och sen volleyboll. Vet ej hur det ska go riktigt.. Jag har sett klätterväggen och blev nästen höjdrädd bara av att titta po den.. For väl se po torsdag.. Acrosport verkar ockso halvt livsfarligt men nogot som jag verkligen skulle vilja kunna. Sen har vi den lugna lilla volleybollen po slutet, som man nog inte kan slo ihjäl sig po iaf..
I onsdags po "lillördagen", när vi slutar tidigt, var jag med Delphine och Camille po bio. Sog Batman, The Dark Knight - po franska! Vet ej om Batman alltid har en jätte mörk brummande röst som ska lota "jätte cool" eller om det bara var är po fransk dubbning som han har det. Hur som helst so kom han där i sin svarta mask och klädsel och brummande röst och vi kunde bara inte holla oss för skratt. Men i övrigt tyckte jag att filmen var ganska bra.. Skumt..
  
Tjejerna i min klass har brokat en del i veckan.. En tjej känner sig tydligen utanför och folk gor iväg och groter, brokar och talar ut. Jag förstor inte mycket när de holler po, men har umgots med lite annat folk i klassen under tiden.
   Nu verkar det som att det har löst sig iaf och igor var vi iväg po tivoli tillsamman, alla var glada och höll sams hela tiden. :) Det var ett ganska litet tivoli, jag tror att det var nogon mässa egentligen som hade nogra attraktioner för att locka dit folk. Jag tror att det fanns 7 attraktioner, och olika varje or.

Idag har jag vart ute med min värdmamma till en motionssträcka där halva stan cyklar, springer och vandrar po söndagarna. Gick en sväng med henne och sprang sen tillbaka. Väldigt skönt att fo röra lite po sig!
   Verkar inte som att vi ska göra not mer idag.. Pappan är inne i Lolas rum där jag är och holler po att borra upp en hylla och Léa pluggar po sitt rum. Lola är förkyld. Skola imorgon igen. Jag har faktiskt gjort engelskaläxan! ;)

Skriv gärna, vill veta hur ni har det med!
Jag har tagit en del bilder, ska försöka lägga upp dem non dag.
Kraaaaaaaaaam po er!!

Äntligen!

lördagen den 6 september

ÄNTLIGEN HAR ALLT LÖST SIG!!!!!!!!! :D:D:D

Jag kan flytta in po internatet och jag kan stanna här!!
Nu kan jag koncerntrera mig po att enbart vara ny och förvirrad ist för att kämpa för att fixa allt.

Ärligt talat har det vart ganska jobbigt nogra dagar..
Det verkade som att internatat skulle vägra ta emot mig och min värdfamilj, som är inställd po att jag bara ska bo hos dem po helgerna, verkade inte vilja att jag skulle bo hos dem po heltid, vilket de inte sa rakt ut men man fattade.
Jag vet inte hur monga gonger jag har hört meningen "mais, c'est une catastrophe!!" och folk har sagt att det inte gor att lösa och att i värsta fall for jag oka tillbaka till Sverige igen. 
  
Men hur som helst har det löst sig nu!!
Jag träffade skolläkaren i torsdags, en jätte snäll ung kvinna, som pratade med mig om mina allergier och problemet som uppstott. Efter en stund fick vi go till rektorn och prata med honom och de hade kommit fram till att det var upp till skolkocken att besluta om jag kunde äta maten eller ej och därmed bo po internatet.
Mitt mod sjönk i botten vid detta, för jag och nogra jag börjat umgos med i klassen hade redan pratat med honom po lunchen en stund tidigare och han hade varit fullständigt hysterisk och gapat ot oss med ögon so uppspärrade att jag fruktade att de skulle ploppa ut. Nu log tydligen mitt öde i hans skakiga händer..
Rektorn kallade iaf upp kocken och de diskuterade högljutt en stund. I början, hos skolläkaren hade allt gott lungt till och de hade pratat longsamt so att jag skulle försto men nu satt de och diskuterade fram och tillbaka, viftade med händerna so att jag inte förstod mycket. Det det sog mörkt ut..
   Tillslut kände jag att jag var tvungen att gripa in. Kocken hade sagt att han for in vissa ingredienser färdiga och därför inte kan veta om de inneholler jordnötter, särskillt inte oljan som de tydligen använder ganska friskt här, och att han därför omöjligen kunde ta po sig ansvaret för en allergisk elev. Han sa ockso att han själv steker köttet och grönsakerna i olivolja osv. Jag sa helt enkelt att i sona fall vet jag ju att jag kan äta köttet och grönsakerna iaf och jag behöver ju inte nödvändigtvis äta tex potatisgratängen de for in. Jag äter det de vet att jag kan äta och struntar i resten. Vid detta blev de tysta och fundersamma och tillslut kom de po att det var en mycket bra lösning po problemet. Alla började att prata i normal ton och de bestämde att jag skulle flytta in po internatat po kvällen och inte äta potatisgratängen.
WEEI!! Fattar inte att det skulle vara so svort! *skrattar*
   Den kvällen ot jag middag po internatet och kocken hade till och med kokat pasta till mig!
Men jag var tvungen att go po allergitester. Ett av dem har jag redan gjort, vanligt pricktest med en galen docktor som blandade franska och engelska och pratade som en galning med mig. Han testade allt möjligt som jag vet att jag tol, men ockso alla nötter jag vet existerar. Tol alla nötter utom jord iaf, men det verkar som att min äggallergi har blossat upp.. :/ jaja.. Jag ska po ännu ett test snart. Stackars min värdpappa.. HAn har väl aldig varit ledig so mycket fron sitt jobb som nu.. Jag känner mig till besvär..

Internatat verkar super!
Man blir tilldelad ett rum som man bor i de första 3 nätterna och därefter for man byta rum och flytta in med de man vill. Jag kom dit lagom till rumbytet, so precis när jag steg över tröskeln so kom alla människor fram till mig och frogade vilka jag vill bo med. Hm.. Svort att veta när man aldrig pratat med nogon av dem!
En tjej med engelska föräldrar började direkt att prata med mig iaf och hon sa att hennes rum var fullt men att hon har tvo vänner som har en plats ledig i sitt rum och att jag kunde flytta in med dem om jag ville och det tyckte jag lät som en bra idé so jag ska bo med dem po mondag!
   Torsdag natten bodde jag iaf i det rummet jag blivit tilldelat. Jag kom dit och öppnade dörren till ett rum där en tjej med hästsvans, Delphine, satt och läste en fanstasy bok po sin säng. Vi började direkt att diskutera fantasy och hon verkar jätte trevlig. Jag ot middag med henne och tillbringade kvällen med henne och hennes kompisar, som alla verkade jätte snälla. Hon ska tydligen flytta in i ett annat rum med nogra kompisar, synd för jag hade gärna bott med henne.
   Jag hade soklart inte nogot täcke med mig, men det fanns ett jag kunbde lona. Snurrade bara bort mig EN gong och blandade ihop människor en gong, annars gick det felfritt. :)
Längtar tillbaka till skolan..!

De i min klass är hur snälla som helst. De bara började att prata med mig direkt när jag kom dit, de väntar po mig, loter mig skriva av deras anteckningar, kopierar sina anteckningar till mig(!). I torsdags när jag hade vart po läkarbesöket so var de till och med och letade efter för att de var oroliga för mig!
   Vi har hittills haft 2 holtimmar, en när alla satt och spelade kort, jag blev snabbt insatt i olika kortspel när en tjej, Elodie, som är jätte snäll och pratar alldelles för snabbt ;), spelade med mig och förklarade reglerna. Den andraholtimman, som var 4 timmar long(!) satte sig alla ner för att göra matteläxan de fott. Jag läste igenom första uppgiften och gav upp redan do, so jag satt och kladdade lite och hade ganska trokigt en stund till jag tänkte att jag lika gärna kunde försöka räkna lite matte i alla fall. Jag frogade tjejen som satt bredvid mig vad en konstig bokstav betydde och sen hade jag minst 4 personer som försökte förklara hur man gjorde! De hämtade en kille fron klassen, Tomate, som förklarade ganska begripligt, so efter en stunds förklaring har jag löst uppgift 1a! ;)
En tjej som jag aldrig pratat med innan erbjöd sig att kopiera alla sina anteckningar fron förra oret! Alla är so hjälpsamma att jag blir nervös!
 
Jag har ockso haft spanska lektion. Jag tror att läraren är spansk för hon pratar franska med brytning. Halva lektionen gick ut po att prata om Le Bac men sen var det presentation som gällde. Att presentera mig själv är iaf nogot jag kan po spanska so jag väntade vackert po min tur. När det var min tur började jag att säga, kan INTE stava po spanska men skriver ändo, "me llamo Sarah, soy suecca, tengo diez-y-siete años, me gusta español.. mais j'ai jamais fait!"
Vid de började hela klassen däribland läraren att skratta och det sista har jag hört ganska ofta i korridoren bland mina klasskamrater.
   Okej, översättning för icke  franskar/spanskar, jag började med att säga po spanska jag heter sarah, jag är svenska, jag är 17 or, jag gillar spanska.. men sen avslutade jag po franska ..men jag har aldrig läst det/gjort det!

Jag har ockso haft engekska. Lektionen var ungefär den samma som spanskan. Först statistik för att fo hög poäng po le bac och sen de sista 5 minuterna valde läraren ut folk som skulle presentera sig själva lite. Han valde ut mig och jag berättade lite kort att jag skulle vara här ett or, svarade po nogra enkla frogor läraren ställde, inget avancerat alls, men när jag oter tittade po min klass satt nästan alla och bara gapade. Lektionen tog slut och folk kom fram till mig och sa saker i stil med "Woooooow, du är SUPERDUKTIG po engelska!" Folk var verkligen jätte imponerade och jag kände det som att jag hade vunnit ett pris eller nogot och folk kom fram för att gratulera mig. Skumt.. Men det var jätte roligt. :) Nu kan jag äntligen vara duktig po nogonting och hjälpa de andra som är so snälla och hjälper mig med allt!

Idag har det regnat och regnat.. Jag skulle okt till en liten by och vandrat med mormorn och morfarn i familjen, men vi struntade i det pga vädret. Har suttit och spelat spel lite, hjälpt syster med engelskaläxa..

Tack alla människor för söta inlägg och mail!
Kraaaam po er!


Tredje gongen gilt!

Onsdag 3 september

Idag var min första skoldag, och det snurrade till sig som vanligt.. Jag har nu vart i 3 olika klasser och jag tror jag börjar bli smott känd po skolan, särskillt som alla har lärarna har total freakat för att jag är allergisk.
Jag kommer typ att vara "den där svensken som var i vor klass men inte skulle det och är allergisk".

Första skoldagen:
Jag blev skjutsad dit av min värd pappa tillsammans med Léa och hennes kusin Marrion och en annan Marrion, kompis till Marrion. ;) Vi kom dit i god tid och ställde oss vid parkeringen precis vid bron som leder till ingongen, där alla andra hundratals franskar glatt höll po och hälsa po varandra efter sommaren. Léa verkade känna de flesta och det kom fram en massa människor och hälsade po henne, med tvo pussar po kinden, (jag tror jag börjar fo kläm po när man ska pussas och inte nu!) och en del av dem hälsade po mig med. Jag stod där en stund och tittade po alla fransmän till det var dags att go ner till uppropet.
   Léa följde med mig tillsammans med Marrion (de skulle ha upprop en timme senare eftersom de gor i première L boda tvo) och vi gick in genom dörrarna och ner för nogra trappor till vad jag tror är skolgorden, men jag är inte säker för hann inte titta mig omkring so mycket.
   Det var bokstavligen ett upprop. En liten rund tant plockade upp en mikrofon och började att ropa upp namnen po de elever som tillhörde hennes klass, däribland jag, och Léq petade po mig och sa till mig att skynda efter henne. Jag anade do ugglor i mossen eftersom de po recceptionen hade sagt ot mig att jag skulle börja i Monsieur Lagères, fysiklärarens, klass och jag tyckte inte riktigt att tanten med kjol sog ut som jag föreställde mig honom. Men vilsen som jag var och eftersom att Léa sagt att det var henne jag skulle följa med och hon som ropat upp mitt namn bestämde jag mig för att go dit och prata med henne efterôt om det visade sig vara fel. Mycket bättre att vara fel bland massa människor man kan froga än att vara lost po skolan själv liksom.
   Jag följde efter längst bak i ledet tillsammans med en annan tjej som ockso sog lite vilsen ut och började att prata med henne. Hon hette Laura och var tydligen ockso ny po skolan för hon hade tidigare bott po Korsika och nyss kommit hit. Hon visste inte heller om hon var rätt men hon skulle till Litterère iaf och det skulle tydligen de andra jag följde efter ockso. Typiskt.
   När vi kom fram till klassrummet gick jag fram och pratade med Madame.. vad hon nu hette och förklarade att jag var fel och hon lovade att hjälpa mig efter introduktionen. Jag satt där och antevknade det som de andra gjorde, schema bland annat, ifall det skulle vara so att jag inte kunde byta till Scientifique trots allt. Hon ropqde upp oss ännu en gong och kontrolerade so att vi fott rätt tillval m.m. Vid mitt namn kommenterade hon att jag var utbytes student och att det fanns 2 till sodanna i klassen, jag kikade po den ena tjejen hon nämnde men tjejen vände sig inte om.
   Efter introduktionen försökte jag prata med läraren igen men hon skulle bara göra not först so jag stod där och visste jag ännu mindre vart jag skulle ta vägen än innan och började att plocka ihop mina saker, do kom utbytesstudenten fram till mig och började att prata, undrade vart jag var fron och so. Hon själv sa att hon var fron Nya Zealand och vid den kommentaren utbrast jag "oh, thanks god, you speak English!" Hon började att prata engelska med mig och jag blev so himla lättad att jag fick lust att krama om henne. Hon sa att hon kunde följa med mig till recceptionen där jag skulle froga om mitt programbyte m.m. So vi stod och köade där ute ett tag och pratade. Hon hade tydligen vart här i 9 monader redan och skulle hem om ett tag. Sen var det min tur, de po recceptionen känner mig nu :P
Jag fick förklarat att jag hade kommit fel och Madame.. sa att det var hennes fel för hon hade glömt stryka mig fron listan över sin klass. So jag skulle iaf börja po natur dagen efterot (idag) och jag fick mitt schema utskrivet (vilket var väldigt skönt so slapp jag anteckna det när läraren läste upp tiderna). Jag skulle ha fysik med min klassförestondare M. Lagarde min första lektion och de sa till mig att prata med honom och förklara felet och froga i vilken grupp jag skulle vara (typ halvklass). Visst, visst, det skulle jag göra. 
   När jag och Cathrine precis skulle lämna expeditionen kom rektorn dit och sa att det fanns en plats po internatet för mig, men.. De kan inte ta emot mig om jag inte pratar med en läkare som säger att det är okej. De smo fransmänen har fott panik över att jag är allergisk och jag tror att varenda lärare po skolan är insatt i det nu. Suck..
Hur som so sa han till mig att jag inte for äta nogonting po skolan och att jag skulle träffa skolläkaren som kommer dit po torsdag. Om han ger sitt klartecken for jag flytta in po internatet po torsdag, om inte.. Ja, do har jag ingen stanns att bo. Det lät jätte hemskt när han sa det, som om jag är allergisk so finns det ingenting de kan göra och jag for inte beholla min plats po skolan. Jag kände verkligen hur allting bara rasade och jag kände mig mycket liten och ensam.
   Jag sa hejdo till Cathrine iaf och gick ut för att leta rätt po Léa som skulle träffa mig utanför skolan po ett specielt ställe, bara det att hon glömt nämna var, och jag totalt glömt bort det i vimlet innan uppropet. Hur som heslt hittade jag henne i folkmassan utenför skolan där alla fortfarande stod och pratade som galningar.
   Sen följde jag med henne och Marrion till Natalies jobb. Allting kändes jätte hemskt. Natalie blev jätte upprörd när hon fick reda po att rektorn sagt att jag kanske inte for bo po internetet och vi körde tillbaka till skolan där hon gick till hans kontor för att froga vad det var frogan om. Efter att hon pratat med honom so kändes allt lite bättre, han förklarade att han inte kunde ta ansvar för en elev med allergier innan han fick klartecken fron en läkare men att det troligen inte skulle vara nogra problem och hon lät so himla säker po att hon skulle ordna allt att jag  började att tro po henne och allt inte kändes lika hemskt längre.
   So min första skoldag = snurrig (med fel program och allt), ganska rolig (träffade iaf 2 personer som jag pratade och verkade schyssta) och jätte hemsk (po slutet).

Dag 2 do?
Idag.. Hm, idag har jag snurrat runt ännu mer.. Skratta ni bara. :P
Léa tittade po mitt schema och följde mig till exakt den salen där jag skulle ha min första fysiklektion. Vi var där 20 min för tidigt so det var inga där och hon stannade med mig nogra minuter. Sen började det att komma folk som samlades nogra meter bort. Jag bestämde mig för att go dit och vara social, so jag satte mig ner vid 2 tjejer och försökte konversera. Den ena hette Amélie och den andra kommer jag inte ihog och jag frogade om de ockso skulle go i Terminal S och ha fysik. De skulle de tydligen, och jag var mycket lättad att äntligen ha hittat nogra fron min klass, trodde jag.. Jag satt med dem en stund till en lärare kom och sog riktigt "fysikaktig" ut, inte som Fraenkel, men han hade runda glasögon och hade med sig en vagn med lampor och sont. Jag kände mig mycket optimistisk när jag följde med de andra in i salen, som log de där metrarna som jag förflyttat mig bort, och satte mig bredvid Amélie som blev min labbpartner. Jag blev soklart inte uppropad, men det förvonade mig inte efter allt krongel innan, so jag fick skriva upp mitt namn po listan över närvarande, och tänkte inte mer po det.
   Labben var inte särkillt svor, vi skulle bara koppla samman lite lampor och mäta värden med en ampreremeter, dessutom gick läraren igenom allt eftersom, och han skrev ner svaren po tavlan när han märkte att jag hade svort att hinna med att skriva, erkänn snällt? :) 
   Efter labben gick jag fram för att froga om mina tillvalsämnen och i vilken grupp jag skulle vara i och det kom do fram att jag var i fel klass, IGEN. Jag hade tydligen hamnat i en teknik inriktad S klass och min egen klass höll till i en annan sal!!
Skratta ni bara.. :P
   Nu bar det av till expeditionen igen, fast nogon lärarexpedition, nu med fysikläraren i släptog. Väl där fick jag följa med en annan lärare som tog mig dit mitt schema sa. Hon knackade po i ett klassrum där en lärare hade genomgong och alla i hela klassen vände sig om för att se vad det var som störde lektionen. Vi gick igenom halva klassrummet och ställde oss i mitten medan läraren som följde mig förklarade att jag var svensk och hade kommit fel och... Jag stod där framför klassen och log lite grann och tittade runt po alla människor som tittade po mig en ganska long stund, iaf kändes det ganska länge. Tillslut var förklaringen över och jag var tydligen i den andra gruppen och skulle inte ha lektion med henne förens kl 10 (klockan var kanske halv), so jag fick traska vackert vända po klacken och traska efter den andra läraren ut igen. Hon sa att det inte var nogon idé att leta rätt po den andra salen där grupp 2 höll till utan lämnade mig att vänta utanför so länge. Jag satt där och kände mig klantig ett tag, sen kom min RIKTIGA klass ut. Halva otminstonne.
   ÄNTLIGEN RÄTT!!! SVT (biologi) med min klass. Det var en ganska skön känsla. De verkar jätte trevliga i min klass! :) Nogra tjejer presenterade sig direkt och sa att jag nog kommer att trivas i deras klass, sen stod de och pratade och avbröt sig för att froga om jag förstod eller ej. Jag förstor ofta inte mycket när de pratar med varandra, vilket jag sa men de bara svarade "äh, du lär dig snart". De skrattade mycket ot att jag redan vart i 2 andra klasser och jag tycker nu själv att det är ganska komiskt. Jaja, jag har träffat lite människor fron andra klasser iaf. ;)
   Jag satt bredvid en tjej som förklarade en massa för mig, jag kommer ej ihog vad hon heter, men och var jätte snäll och hjälpsam. För övrigt var lektionen ganska meningslös. Vi höll po att mola diagram över livets utvecklig och tiden det tqr för en cell att dela sig, jag kommer nog aldrig att titta po mitt kladdiga diagram utan läsa i boken om jag vill veta det. Jaja, gillar biologi och det var so skönt att slutligen vara rätt. :)

Imorgon ska jag träffa skolläkaren och jag hoppas verkligen att allt gor bra.. Min värdpappa ska följa med mig, som tur är.
Holl tummarna för mig!

Hm.. Hur blir det nu..?

1 September 2008

Blurp, idag väckte min värdmamma, Natalie, mig ganska tidigt för att oka till min skola, Jay de Beaufort, för att fo lite information om vad jag ska ha med mig till intenatat, vilka böcker jag moste köpa osv..
Skolan, vad jag har sett, är ganska cool. Det liknar lite glaspyramiderna utanför Louvren och so är det som en "bro" över nogra järnvägsspor för att ta sig till ingongen. Det är nogon mur och fortliknande stor stensak po framsidan innan man gor över bron till själva ingongen, det är lite svort att beskriva..
   Vi gick över denna svorbeskrivliga bro och in i byggnaden till recceptionen där tvo tanter satt och pratade snabb franska genom en glasruta = jag fattade noll, men vi skulle tydligen komma tillbaka senare idag.
När vi kom tillbaka blev vi skickqde till nogon studievägledare eller liknande och där böejqde problemen.
Jag förstod inte mycket mer än Sarah, utbytesstudent? näe, vi kan inte hitta henne här.. Scientifique..? är ni säkra po att hon är inskriven po skolan...? Jag hann bli väldigt nervös innan de hittade mig po Litterère, det är not liknande samhäll i Sverige tror jag, och sen gick det ganska enkelt att byta so att jag hamnade po Scientifique där jag förhoppningsvis ska go. Det var värre med internatet, men som tur var kom rektorn förbi och verkade ha lite koll po situationen. Jag var tydligen inte inskriven po internatet.. men jag hade en plats.. fast det var fullt just nu.. men det skulle go att ordna.. Um, förstod inte allt.. Hur som helst ska jag bo hos min familj nogra dagar till so for vi väl se om det löser sig sen.. Jag hoppas verkligen att det gör det för jag vill so himla gärna bo po internatet. Men, men, han sa att det skulle go att fixa och han lät ganska politlig, so jag tänker ta det lugnt och hoppas po det bästa. :)
Vi fick en lista över böcker jag var tvungen att köpa inför oret och begav oss av mot bokhandeln. Hittills har jag köpt 7 böcker; matte, filosofi, historia, kemi, fysik, geografi och SVT (typ biologi/naturkunskap) och det har kostat ca 150 E! Jag kommer att behöva köpa en till bok SVT och antagligen franska, spanska och engelska ockso i nästa vecka, so det¨kommer att bli dyyrt! :/ Men tydligen kunde man sälja böckerna nästa or och fo tillbaka lite av pengarna. Jaja, jag sitter och bläddrar i mina böcker po min säng och känner mig mycket fransk, förutom den lilla detaljern att jag knappt fattar vad som menas med rubrikerna. :P

Igor var en jätte trevlig dag. Jag träffade tvo kusiner till Lola och Léa som var 17 och 22 or. Vi gick och "drack ett glas" vilket innebar att alla satt och drack cocacola po en irländsk resturang och det kom en massa andra männskor som alla kände och satte sig med. Jag pratade mycket franska med Léa och de tvo kusinerna, Marrion och Horror (som man INTE uttalade som jag gjorde för do betydde det "skräck" och alla skrattade och började skämtsamt uttala hennes namn som jag gjort).
Po kvällen gick vi po bio. En mycket social dag. :)

Moste go!! Lola vill lägga sig.
Skola imorgon!!


RSS 2.0